performance.jpg

info

 


Phedra Vandenbergh
werd opgericht in 1989, met actrice-maker-performer als ondertitel. Omdat deze eigenschappen zich nu eenmaal goed samen schikken. Phedra bestaat uit beeld en klank, en ongeveer alles daartussenin.

Phedra zette voor het eerst voet op theatrale bodem aan het Antwerpse Koninklijk Conservatorium. Tijdens de toneelopleiding laveerde ze van 2007 tot 2012 tussen pur sang spelen en theater maken.
Naast de traditionele klassikale afstudeervoorstelling, werkte ze in haar Masterjaar aan Maculinea Rebeli. Deze uitgesproken fysieke vertoning was een eerste worp naar het ontwikkelen van een klinkende beeldtaal.

Steeds meer gebeten door de overtuiging dat theater maken een groepsgebeuren is, pootte Phedra na haar afstuderen haar schouders neer onder enkele samenwerkingen met andere jonge spelers en makers. Belle Rêve ontpopte zich op het Villanova festival tot beeldend duet.
Nadien volgden Beerdigung eines denkenden Körpers – der Titel ist schöner auf Deutsch en Het Joachim Flaxer Complex uit een samenwerking met woordkunstalumnus en artistiek onderzoeker Neal Leemput. In 2015 vertoonde het duo onder het pseudoniem Dolores Kropp de voorstelling De Filantropische Jongelingen/De Zwakke Veulens.
Het leeuwendeel van 2015-2016 besteedde Phedra aan een samenwerking met actrice Brit Van Hoof. Hieruit vloeide STUK(6+) voort. Een muzikale voorstelling over ongelukkig mogen zijn; uit eigen improvisatiehand geknipt op kindermaat, geschikt voor volwassenen.

Sinds 2018 maakt Phedra zich samen met Thomas Janssens (acteur-maker-trawant) op voor een verse voorstelling in seizoen 2021-2022.
Naast eigen werk, staat Phedra in regies van anderen, zowel op het podium als op het kleine scherm.


Perspectief
Ieder project is een potentieel speelveld waarin de podiumkunsten, met performance-theater-installatie als ondertitel, in vraag worden gesteld. Kwispelend met kritiek, contrast en cliché, worden de delicate connecties tussen speler en publiek, tussen realiteit en fictie beproefd.
Ieder project vooronderstelt het ontleden van het dagdagelijks laagje vernis van ogenschijnlijke kleinmenselijkheden en alledaagse indrukken.